Waarom afwisselen tussen staand en zittend werken belangrijk is

Het wordt steeds vaker gezegd: “Zitten is het nieuwe roken.” Dit is geen loze opmerking. In 2014 publiceerde The Journal of the National Cancer Institute een artikel waarin een verband werd gelegd tussen zittend werk en een hoger risico op kanker. Ook het risico op andere gezondheidsproblemen wordt groter wanneer je voornamelijk zittend werk doet. Hierbij kun je denken aan diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht, hoge bloeddruk en pijn in de gewrichten. Zittend werken kan zelfs leiden tot aandoeningen zoals RSI.

Om de kans op ziektes, fysieke klachten en ongemakken te verminderen, is afwisselen tussen staand en zittend werken een goede oplossing. Dit is beter voor je lichaam en het verhoogt je productiviteit doordat je verschillende houdingen aanneemt.

Hoewel de Arbowet momenteel geen strikte regels voor staand werken heeft, worden wel enkele ergonomische aanbevelingen gegeven:

  • Het is ideaal als je zelf kunt kiezen tussen staand en zittend werken op je werkplek. De juiste houding is hierbij van belang.
  • Het meubilair op je werkplek moet verschillende werkhoudingen mogelijk maken, met aandacht voor de reikwijdte en voetruimte. 

Het is goed om zittend werken af te wisselen met staand werken, om een gezonde balans te creëren.

Ontdek hieronder de belangrijkste voordelen van afwisselen tussen staand en zittend werken:

Je bloedsomloop verbeterd
Staand werken zorgt ervoor dat je hart tot wel tien keer meer bloed door je lichaam pompt. Dit geeft je een gezonder en energieker gevoel. Een goede bloedsomloop stimuleert gezonde celgroei, een gezonde huid en een betere toevoer van zuurstof naar je hersenen en voedingsstoffen naar je organen.

Je raakt productiever en geconcentreerder
Staand werken kan je productiviteit aanzienlijk bevorderen. De Stastoel geeft een ergonomische ondersteuning tijdens het staand werken. De staande houding stimuleert een actievere en alertere lichaamstoestand, waardoor je je beter kunt focussen op je taken. Bovendien draagt staand werken bij aan een betere doorbloeding, wat resulteert in een scherpere geest en meer energie gedurende de dag. Door staand te werken kun je effectiever te werk gaan en je taken sneller voltooien.

Je voorkomt lichamelijke klachten
Langdurig zitten kan leiden tot klachten aan je rug, nek en schouders. Ons lichaam is niet gemaakt om lang te zitten en weinig te bewegen. Regelmatig staand werken verkleint de kans op dit soort lichamelijke klachten.

Staand bellen

Positieve invloed op je houding en vermindering van rugklachten
Langdurig zitten kan leiden tot ongemakken in de rug en nek. Staand werken kan deze klachten verminderen door de belasting op deze gebieden te verminderen. In de staande positie is je lichaam beter uitgelijnd en worden je spieren effectiever ondersteund. Dit draagt bij aan het verminderen of zelfs voorkomen van pijn en spanning in je rug en nek.

Positieve invloed op je algehele gezondheid
Naast het verhogen van je productiviteit heeft staand werken ook positieve effecten op je algehele gezondheid. Langdurig zitten wordt geassocieerd met diverse gezondheidsrisico’s, zoals een verhoogd risico op obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Door regelmatig staand te werken kun je deze risico’s verkleinen. Staand werken draagt bovendien bij aan het versterken van je spieren, het verbeteren van je houding en het verbranden van calorieën.

Ervaar nu de voordelen van de Stastoel als stahulp
Winkelwagen